STRUKTÚRA COOP BLOG

Március elseje óta elérhetők az szja-bevallási tervezetek

Két héttel a törvényben előírt határidő előtt, már március 1-jén elérhetővé tette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az szja-bevallási ajánlatot – tájékoztatta Tállai András az MTI-t.

A Pénzügyminisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára közleményében hangsúlyozta, hogy a cél az, hogy az arra jogosultak a lehető legegyszerűbben és legkorábban kézhez kapják a családi adó-visszatérítést.

Az adóhivatal 2022-ben több mint öt és félmillió magánszemély helyett dolgozott. Az szja-bevallási tervezetek még soha nem készültek el ilyen korán, mint az idén. Akik februárban nem kapták meg az adóvisszatérítés összegét, az adóból visszajáró összeget ők ezt az szja-bevallásukban igényelhetik vissza.

Azok is tudják módosítani a tervezetet, akik változtatni szeretnének a családi kedvezmény év közi igénybevételén. Az adóhivatal ráadásul jelentősen felgyorsította a 30 napos pénzkiutalási folyamatot, így a NAV a bevallás beérkezését követően soron kívül, akár már két héten belül utalja is a családoknak visszajáró adót – mondta az államtitkár.

A bevallási tervezetek elektronikusan az eSZJA-portálon (https://eszja.nav.gov.hu) érhetőek el. Szerkeszteni és jóváhagyni asztali gépen vagy bármilyen okoseszközön, tableten, telefonon is lehet.