STRUKTÚRA COOP BLOG

Már lehet az 1+1%-ról nyilatkozni - SZJA visszatérítés mellett is

A civilszervezetek és az egyházak jövőre még több pénzhez juthatnak, hiszen évről-évre egyre több a felajánlás összege, és a családi adóvisszatérítés miatt kieső egy százalékokat is megkapják az érintettek – közölte Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.

2022-ban 2,3 millióan ajánlották fel adójuk egy százalékát, azaz mintegy 140 ezerrel többen rendelkeztek személyi jövedelemadójukról, mint a korábbi évben. Így a magánszemélyek összesen 20,7 milliárd forintot ajánlottak fel adójukból a civil és egyházi szervezeteknek. A felajánlott összeg 10 százalékkal nőtt az előző évhez képest.

Viszont nagyon nehéz év várhat a civil szervezetekre, mivel sokak nem fognak rendelkezni az 1%-juk felett. Teszik ezt abban a hitben, hogy az SZJA visszatérítés miatt csökkent vagy esetleg megszűnt ez a lehetőségük.

Fontos tisztázni, hogy az SZJA visszatérítés nem csökkenti az szja 1% felajánlás összegét, így támogatásunkkal továbbra is segíteni tudjuk a számunkra szimpatikus szervezeteket munkáját.

A koronavírus járvány idején ez a felajánlás hatalmas segítség az egyházaknak és civil szervezetek számára. Éppen ezért döntött úgy a kormány, hogy a családi adóvisszatérítés miatt kieső egy százalékokkal az érintettek számolhatnak jövőre is – mondta az államtitkár. Ezt az összeget civil és egyházi szervezetek megkapják, azt ugyanis költségvetési támogatásként visszapótolja az állam. A szülők tehát még a számukra visszatérítendő adó terhére is rendelkezhetnek annak 1+1 százalékáról – összegezte Tállai András.

A személyi jövedelemadó 1+1%-áról legkésőbb 2022. május 20-ig lehet nyilatkozni, az szja-bevallástól függetlenül is.

A felajánlásokra jogosult, kedvezményezett civil szervezetek és vallási közösségek listája az alábbi oldalon érhető el: https://nav.gov.hu/ado/szja1_1/11-os-rendelkezes-2022-ben/11-os-rendelkezes-2022-ben