STRUKTÚRA COOP BLOG

KATA adózás előnyei, hátrányai

ELŐNYÖK
1. Átlátható, fix költségek, ami mellett főállásban biztosított is leszel

A kisadózó vállalkozások tételes adója azt jelenti, hogy főállásúként egy összegben fizeted be a
– személyi jövedelemadót
– osztalékalap után fizetendő adót
– társasági adót
– járulékokat
– egészségügyi hozzájárulást
– szociális hozzájárulási adót

Háromféle kata adózási típusból választhatsz: 
–  Főállású kisadózó – Abban az esetben, ha főállású katás vagy és a katás vállalkozásod mellett nincs olyan jogviszonyod, amely mellékállást eredményezhet. Ebben az esetben a kata adó 50.000 Ft/hónap.
– Mellékállású kisadózó –Ha a katás vállalkozásodon kívül van más jogviszonyod, ami alapján mellékállásúnak minősülsz (van heti órát elérő munkaviszonyod, van külföldön biztosítási jogviszonyod, társas vállalkozásnak minősülsz, rokkantsági ellátásban vagy rehabilitációs ellátásban részesülsz, nevelőszülői jogviszonyban vagy, nyugdíjas vagy nappali tagozatos hallgató vagy). Ennek összege 25.000 Ft/hó.
– Emelt összegű kata adó – Ha fontos, hogy magasabb legyen a havi ellátási alap akkor főállásúként választhatod ezt a formát is, melynek összege 75.000 Ft.

Emellett még 2 befizetendő tétel van:
Kamarai hozzájárulás melynek díja egységesen évi 5000 Ft és amit 2022. január 1-jétől nem a vállalkozás székhelye szerinti területi kamarának, hanem a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának, mint országos kamarának kell megfizetni.

Iparűzési adó, ami többféleképpen számolható:
– fix összegű adó, ami 2.500.000,- adóalap után az önkormányzat illetékességi területén érvényes adómértéknek megfelelő összeg. Pl. Budapest esetén, 2%, azaz évi 50.000,- forint.
– ha a bevétel, nem haladja meg éves szinten a 8 millió forintot, akkor egyszerűsített meghatározással, a bevétel 80%-a után kell megfizetni az adót az önkormányzat illetékességi területén érvényes adómértékkel
– általános szabályok szerinti adómegállapítás: bevétel – anyagköltség – közvetített szolgáltatás – eladott áruk beszerzési értéke = adóalap * önkormányzat illetékességi területén érvényes adómértékkel = fizetendő adó

2. Katás vállalkozásod bármikor tudod szüneteltetni
Ha biztos vagy benne, hogy legalább 1 hónapig nem fogsz katásként munkát végezni, akkor érdemes a vállalkozásodat szüneteltetned. Ezt azt jelenti, hogy nem kell kata adót fizetned és spórolhatsz az iparűzési adóval is.
De figyelj oda, mert ha főállású katás vagy, akkor a szüneteltetés ideje alatt nem leszel biztosított. Ebben az estben érdemes egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetned, aminek itt tudsz utánanézni


3. Katásként biztosított vagy és jogosult vagy ellátásokra is
Főállású katás vállalkozóként az ellátási van ellátási alapos 108.000 Ft lesz, míg ha az emelt összegű katát választod akkor már 179.000 Ft lesz. Viszont mellékállású katásoknak nincsen ellátási alapja.

A havi ellátási alap az az összeg, amiből a társadalombiztosítási ellátások összegeit, azaz a nyugdíjat, táppénzt, csecsemőgondozási díjat, gyermekgondozási díjat stb. számolják.
Természetesen az ezekben az időszakokban nem állíthatsz ki számlát. Amennyiben a táppénz időszakának hossza eléri a 30 napot, vagy a teljes hónapban táppénzben részesülsz, akkor kata adót sem kell fizetni. GYES, GYED esettén fontos, hogy kérj mentesülést a  az aktuális hónapot követő hónap 12-ig a T101E nyomtatványon, vagy az ONYA felületen változás bejelentő lapján.
Az ellátások iránti kérelmeket az egészségbiztosító honlapján található elektronikus ügyintézéssel kérheted. 

HÁTRÁNYOK
1. Tisztában kell lenned vele, hogy megéri-e KATÁS vállalkoznak lenned.

Mielőtt belevágsz az alapításba érdemes egy alapos kalkulációval kezdened. Nézd meg, hogy a naptári évben hány hónap van hátra, amiben KATA adót kell fizetned. A hónapok számát ezután szorozd meg 1 millió forinttal. Így megkapod a bevételhatárt.
Az első fontos szabály, hogy csak akkor éri meg katáznod, ha tervezett bevételeiddel nem léped át ezt a bevételi határt. Ha meghaladod a felső plafont, akkor is katázhatsz tovább, de ebben az esetben a bevételhatár feletti összeg után 40%-os különadót kell fizetned. Tehát érdemes mérlegelni, hogy a különadó mellett érdemes-e a katát választani.

A kata akkor éri meg legjobban, ha kevés költséggel dolgozol, ugyanis ennél az adózási formánál nem lehet elszámolni a költségeket. Így jó választás lehet szellemi tevékenységet végzel vagy ha szolgáltatást értékesítesz.

2. Figyelni kell a változásokra!

A KATA adózást a 2012. évi CXLVII. törvény a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló törvény szabályozza. Az esetleges változásokról azonban érdemes évente tájékozódni. 
Ilyen például, hogy 2021-től belföldi kifizetőtől egy adott évben 3 millió forint feletti bevételt szerzel, akkor a 3 millió forintot meghaladó juttatást 40%-os adó terheli.
Ezekre érdemes odafigyelni neked vagy könyvelődnek!

3. Sajnos a nyugdíjban nem jelent egy év KATA 365 nap szolgálati időt.
Abban az esetben, ha valaki 50.000 Ft katát fizet, akkor 197 nap szolgálati időt szerez, amennyiben 75.000 Ft-ot fizet havonta, akkor 329 nap szolgálati időt.