STRUKTÚRA COOP BLOG

TÉVHITEK A KATA ADÓZÁSRÓL

1. Katás vállalkozás költsége minden esetben csupán 50.000 forint havonta és kész is vagy! 
Ez sajnos nem igaz.
Nézd meg, hogy pontosan milyen adózási típus felel meg neked legjobban. Ha van 36 órát meghaladó állásod vagy nyugdíjad, netán nappali tagozatos hallgató vagy akkor mindenképp válaszd a mellékállású kata adózást, mely 25.000 Ft havonta. Amennyiben a későbbekben szeretnél emeltebb ellátást igénybe venni akkor választ az emelt összegű kata adózást.
Emellett ne feledkezz meg arról, hogy amikor bejelentkezel a kata adózás alá, onnantól évente kamarai hozzájárulást kell fizetned, melynek összege 5.000 Ft. Továbbá évente kétszer iparűzési adót is kell fizetned.
Ezekről korábbi cikkünkből részletesen is tájékozódhatsz.
Ezek mellett a fix költségek mellet még lehetnek olyan járulékos költségek, mint a könyvelői díj vagy egy számlázó program magasabb csomagja.

Sőt, bizonyos esetekben 40%-os különadó is terhel.

2. Katásként nem vagy jogosult ellátásokra és nem igényelhetsz táppénzt.
Ez sem igaz. Amennyiben főállású katás vállalkozó vagy van ellátási alapod, így igényelhetsz táppénzt is. Természetesen az ellátások időszakában nem állíthatsz ki számlát. Amennyiben a táppénz időszakának hossza eléri a 30 napot, vagy a teljes hónapban táppénzben részesülsz, akkor kata adót sem kell fizetni.
Az ellátások iránti kérelmeket az egészségbiztosító honlapján található elektronikus ügyintézéssel kérheted.

3. Katásként nem számlázhatsz áfásan.
A kata és az áfa kérdéskörét külön kell kezelni. A katás egyéni vállalkozók ugyanúgy az áfatörvény hatálya alá tartoznak, de lehetőségük van évi 12 millió Ft-ig alanyi adómentességet választani és áfa mentesen (AM) számlázni. 
Emellett dönthetsz úgy is, hogy rögtön bejelentkezel áfakörbe, de ezt igencsak át kell gondolni egy könyvelővel vagy adótanácsadóval. Főleg egy év közi alakulásnál, mert a KATA keret és az ÁFA mentes keret ebben az esetben nem egyezik meg egymással. Míg a katának havi keretösszege van, addig az áfát naptári napra kell arányosítani!

4. A kata havi maximum kerete 1 millió forint.
Ez ebben a formában nem igaz. Valójában a kata- és alanyi adómentes kerete a teljes évre vonatkozik, azaz az 1 évre vonatkozó keret 12.000.000 Ft. Azaz, ha például egyik hónapban a számlázott bevételed 1.800.000 Ft-ot, de a másik hónapé csak 200.000 Ft és így tovább akkor rendben leszel éve végén. Figyelj oda, hogy ha katás vállalkozásod év közben indítottad vagy szüneteltetted akkor az éves keret ennek megfelelően változik.

5. Ha katás vállalkozó vagy akkor nem lehet alkalmazottad.
Ez sem igaz.
Katás vállalkozóként is lehet alkalmazottat foglalkoztatni és akár egyszerűsített foglalkoztatás keretében is megteheted. Viszont fontos kiemelni, hogy az az ő jövedelmük után a jogszabályok alapján adókötelezettségek keletkeznek, vagyis az alkalmazottak után fizetendő adókötelezettségeket nem váltja ki a te katád.
Az egyszerűsített foglalkoztatás szabályairól ebben a cikkünkben olvashatsz.
Akinek nincs munkavállalója, ő egy fő egyszerűsített munkavállalót alkalmazhat csak, azaz minden napra 1 főt, vagy 1 napra 365 főt.  

6. Az egyéni vállalkozás alapítása egyenlő a katás vállalkozással.
Ez sem igaz.
Az egyéni vállalkozói regisztrációd alatt találod a Kisadózók tételes adójával kapcsolatos nyilatkozatokat. Itt kell “igen”-nel nyilatkoznod és bejelented magad KATA alá. Ez azért fontos, mert ennek hiányában sima egyéni vállalkozó leszel.
Amennyiben már egyéni vállalkozó vagy és később szeretnék kata adózásra váltani, akkor webes ügysegéden keresztül be kell jelentkezni a KATA hatálya alá. Szintén azt az igent kell bejelölni.

7. Katásoknak nem kell könyvelő.
Cikkünk elolvasása után, ezt döntse el mindenki maga, érdemes-e egy könyvelővel könyveltetni vagy a hallottam a barátomtól, hogy ő is meg tudja csinálni és majd segít nekem is jó lesz-e?
Ebben a cikkünkben összefoglaltuk, hogy szerintünk miért érdemes katásként könyvelő szakértelmét igénybe venni.