STRUKTÚRA COOP BLOG

Milyen számlázó programot válasszon egy kezdő egyéni vállalkozó?

Egy kezdő egyéni vállalkozónak alapítással járó adminisztráció után döntést kell hoznia arról, hogy hogyan számlázza ki a keletkező bevételeit.

Ma már szinte elkerülhetetlen az, hogy online, gépi számlázót használjunk, mert minden bevétel számlát jelenteni kell a NAV-hoz. A kézi számlatömbös megoldás már idejét múlttá vált és használata is sokkal bonyolultabb, ugyanis egyesével le kell jelenteni a számlákat, figyelve arra is, hogy az előírt időintervallumokat betartsuk, hiszen a számla kiállítását követően mindössze 4 napunk áll rendelkezésre erre. Sőt, amennyiben a számlán feltüntetett ÁFA összege meghaladja az 500 000 forintot, akkor az adatszolgáltatást a számla kibocsátását követő 1 napon belül kell megtenni. Ami nagyon fontos, ez nem munkanapot, hanem naptári napot jelent, azaz a hétvégék is beleszámítanak.

A fent említett okok miatt sokkal egyszerűbb egy online, gépi számlázó használata, mivel ezek a rendszerekbe már kötelezően be van építve az automatikus a NAV-os összekötés.

Amíg az egyéni vállalkozónak havi pár számlája van, akár gondolkodhat ingyenes csomagokban is, amit például a Számlázz.hu, a Billingo vagy a NAV online számlázója is tud biztosítani.

Havi 5-10 vagy több számla esetén már nem biztos, hogy érdemes az ingyenes számlázót használni. Az adminisztrációt és a könyvelést is segíti, ha olyan rendszert vagy csomagot választunk, amelyben nem kell egyesével letölteni a számlákat, hanem azokat a rendszer automatikusan továbbítja a könyvelő felé. Emellett ezekben a csomagokban már elérhető több kényelmi funkció, például lehet e-számlát és kimutatásokat is készíteni.

Bármilyen program és csomag mellett döntünk, figyelembe kell venni a választásnál, hogy melyik számlázó program mit nyújt az adott árért cserébe és nekünk mire van szükségünk. Ezen felül érdemes a könyvelőnk véleményét is kikérni a számlázó program választásakor.

Mi ügyfeleinknek az általunk használt programban elérhető NetAccounting számlázót szoktuk ajánlani, mert nem csak egyszerű a használat, de elérhető bárhonnan és a kiállított számlák a könyvelésbe is egyből bekerülnek.