STRUKTÚRA COOP BLOG

Március 15-étől elérhetőek az szja-bevallási tervezetek

A törvényben előírt határidőkor, azaz március 15-én a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)  elérhetővé tette  az szja-bevallási tervezeteket.  Az adóhivatal most is több mint 5,6 millió magánszemély helyett dolgozott.

Idén az adóbevalláshoz segítséget kapnak az egyéni vállalkozók, az őstermelők, és az áfás magánszemélyek is. Az szja szerint adózó egyéni vállalkozóknak, mezőgazdasági őstermelőknek, és az áfa fizetésére kötelezetteknek a tevékenységükből származó jövedelmi, továbbá a NAV-nyilvántartásokban nem szereplő adatokkal kell kiegészíteniük adóbevallási tervezetüket.

A 2022-re vonatkozó adóbevallási tervezet a központi azonosítási ügynök (KAÜ) azonosító segítségével bárki megnézheti elektronikusan az eSZJA-portálon (https://eszja.nav.gov.hu). Szerkeszteni és jóváhagyni asztali gépen vagy bármilyen okoseszközön, tableten, telefonon is lehet.

Akinek nincs KAÜ-azonosítója és kérte a tervezet postázását, annak a NAV 2023. május 2-áig a tervezet mellett az 1+1 százalékos rendelkező nyilatkozatot is megküldi.