STRUKTÚRA COOP BLOG

Glutén- és laktózérzékenységre igénybe vehető adókedvezmény

  • Sokan nem tudnak róla, de személyi adókedvezményt az veheti igénybe, aki a 335/2009. (XII. 29) Kormányrendeletben részletezett betegségek valamelyikében szenved, azaz akinek például orvosilag igazolhatóan laktóz-, illetve gluténérzékenysége van.

Ez a kedvezmény is súlyos fogyatékossági adókedvezmény körébe tartozik, sőt ez az adókedvezmény 5 évre visszamenőleg is kérhető.

A kedvezmény maximális mértéke 2023: 11.595 Ft, ami úgy jön, hogy a 2023-as minimálbér harmadának 15%-a vehető igénybe havonta, vagyis 232.000/3= 77.333 Ft, ez 100 Ft-ra kerekítve 77.300 Ft. Ebből az adókedvezmény: 77.300 * 15% =11.595 Ft / hónap 2023 január 1-től kezdve. ezt átírtam 2023-as adatokra.

Ha valakinek több, személyi jövedelemadót, illetve adóalapot csökkentő kedvezmény is jár, meghatározott
sorrendben kell azokat érvényesíteni:

  1. a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye
  2. személyi kedvezmény
  3. első házasok kedvezménye
  4. családi kedvezmény.

A személyi kedvezményt továbbra is az veheti igénybe, aki:
– súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségben szenved, amelyről orvosi igazolással rendelkezik, valamint
–    rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül.

A kedvezmény érvényesítésére két mód van:
– év közben adóelőleg-nyilatkozatban kérhető a munkáltatótól, illetve az összevont adóalapba tartozó rendszeres bevételt juttató kifizetőtől, vagy
– év végén, az adóévre vonatkozó személyijövedelemadó-bevallásban érvényesíthető egy összegben.

A kedvezmény igénybevételéhez orvosi igazolással is kell rendelkezni, melyre elsőként szakambulancia vagy kórházi osztály szakorvosa jogosult vagy orvosi dokumentáció alapján a háziorvos, akik kiállítják az itt letölthető az igazolás súlyos fogyatékosság minősítéséről nyomtatvány, személyi adókedvezmény igénybevételéhez.

Amennyiben végleges fogyatékosságot állapítottak meg (a cöliákia és laktózérzékenység ilyen kategória), akkor az erről kiállított igazolás alapján minden évben kérheti a személyi adókedvezmény figyelembevétele, ilyen esetben nincs szükség évente igazolásra.

Ez az adókedvezmény alanyi jogon jár, azaz a megszerzett jövedelem után befizetett adóalapot csökkenti, így glutén és laktózérzékeny gyermekünk után nem tudjuk ilyen módon érvényesíteni. Ilyen esetben emelt összegű családi pótékre és esetleg közgyógyellátásra lehet jogosult a gyermek, melynek betegségenként meghatározása itt érhető el.