KATÁS voltam, Átalányadózó lettem – A legfontos tudnivalók átalányadózáshoz KATA után

STRUKTÚRA COOP BLOG

KATÁS voltam, Átalányadózó lettem

Bejegyzésünkben összefoglaljuk, hogy miben is változik meg egy újdonsült átalányadózó élete, aki szeptember 1-ét megelőzően még a KATA szerint rótta le adófizetési kötelezettségeit.

Az első és legfontosabb lényegi változás, hogy nem elég csak az elvégzendő munkára figyelni, hanem a havi adminisztrációs feladatok is jelentős szerepet fognak kapni. Sokak talán egy évben egyszer juttatták el a kiállított számláikat, banki bizonylataikat a könyvelőik felé, de az átalányadó rendszerében ez már nem fenntartható. Ugyanis a havonta befizetendő adót a kiállított és befolyt számlák ellenértéke alapján kell meghatározni. Ezért fontos, hogy minden hónap eltelte után a következő hó első napjaiba már eljuttassák könyvelőinek az előző havi bizonylatokat.

Másik lényegi változás, hogy nem elég havi egy adónemre ugyanazon összegű adót elutalni, amit talán sokan úgy teljesítettek, hogy állandó átutalási megbízást állítottak be és csak elküldték a havi adó összegét a NAV-nak, most meg kell várniuk, míg a könyvelőjük utalási értesítőt küld és nem egy adónemre kell majd utalni a fizetési kötelezettségeket, hanem többre és az összegek sem állandóak lesznek, hanem változnak a befolyt számlák összegétől függően.

Összefoglalva a vállalkozóknak időt kell szánni a fent említett feladatok időben történő elvégzésére is.

Főállású átalányadózó esetén a járulékokat a minimálbér (200.000,-) vagy a garantált bérminimum (260.000,-) után minden hónapban meg kell fizetni, így érdemes arra is odafigyelni, hogy egy adott munkáról ne csak kiállítva legyen a számla, hanem ki is legyen fizetve. Ha meg tudunk úgy állapodni a megrendelővel, akkor a havi szolgáltatásoknál ne az eltelt hónapot követően állítsuk ki a számát, mert akkor a szeptember pl. üres hónapunk lesz, de a járulékok megfizetése ugyanúgy terhel minket, hanem a teljes hónap letelte előtt számlázzunk, úgy hogy még a fizetési határidő is az adott hónapba essen.

Legvégül pedig ne felejtsük el a számázó programjaikat átállítani, hogy már ne kerüljön rá a kiállított számlákra a kisadózó szó.